Nieuwe Wereld

Subcategorieën

Australië

Australië is onderverdeeld in vier grote wijnregio's:West-Australia, South-Australia, Victoria en New South Wales, waarvan de laatste drie de belangrijkste zijn. Australië is een groot continent. Er zijn veel verschillende klimaten en bodemsoorten.
De wijnmakers maken dus veel verschillende typen en stijlen van wijn.

Geschiedenis van de wijnbouw in Australië

  • 1788 De eerste vloot met Engelse kolonisten had wijnstokken aan boord.
  • 1803 In de Sydney Gazette staat ´Een methode om een stuk land geschikt te maken als wijngaard´. De start van wijnbouw als broodwinning.
  • 1828 New South Wales plant de eerste wijnstokken bij Dalwood.New South Wales had toen nog de centrale positie, die South Australia inmiddels heeft overgenomen.
  • 1841 Duitse kolonisten beginnen in Barossa Valley met wijnbouw.
  • 1855 Een Australische wijn wordt aan Napoleon III geserveerd op het slotdiner van de wereldtentoonstelling in Parijs.
  • 1875 Victoria,wat toen nog zo groot was als New South Wales en South Australia,werd bijna helemaal verwoest door de Phylloxera druifluis. Nu is dit het minst grote gebied.
  • 1893 De Australische wijnbouw zakt langzaam in tot na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Enerzijds vanwege de druifluis, anderzijds vanwege de bankcrisis in 1893.
  • 1951 Penfolds' eerste Grange Hermitage wordt gemaakt door Max Schubert.
  • 1960 Vanaf deze tijd gaat het met de ontwikkelingen in de technologie van de wijnbouw enorm vooruit.
  • 1962 De directie van Penfolds besluit officieel om jaarlijks de Grange te produceren.

Belangrijke druivenrassen en productie

• Verdeling druivenrassen: 43% rood en 57% wit.
• Het belangrijkste witte druivenras is Chardonnay, gevolgd door Riesling en op de derde plaats Sémillon.
• Wat betreft de rode druivenrassen zijn de Shiraz en de Cabernet Sauvignon het meest geliefd.
• In de jaren '90 worden de Grenache en Mourvèdre herontdekt.
• Uitbreiding van de wijngaarden geschiedt in koelere gebieden.
• De nieuw aangeplante druivenrassen zijn voornamelijk edele druivenrassen zoals Chardonnay en Cabernet Sauvignon, dit is ook de tendens.
• Er worden minder zoete wijnen geproduceerd. Overgang naar droge kwaliteitswijn.
• Australië heeft een bijzonder goed vermogen om druiven uit verschillende gebieden te assembleren, waaruit uitzonderlijk goede wijnen ontstaan, hetgeen voor wijnmakers in de 'oude wereld' onmogelijk lijkt.
• Negende wijnproducent van de wereld.
• Oppervlak wijngaarden: 80.000 hectare.
• Jaarlijkse wijnproductie: 6 miljoen hectoliter.
• Export: 32%.
• Binnenlands consumptief verbruik per capita: 18 liter per jaar.

Toon items...

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika produceert al meer dan 350 jaar wijn, maar de massale uitvoer van de productie naar de rest van de wereld is slechts een twintigtal jaar geleden begonnen. Het was ongeveer op het moment dat Nelson Mandela tot president werd verkozen in 1994. Zuid-Afrika werd een democratie, stelde zich open voor de wereld en zag de interesse voor haar producten alleen nog maar stijgen. De bloei van de Zuid-Afrikaanse wijn ontging dan ook niet aan Vineplus nv, die  zich al 14 jaar onderscheidt als pionier in nieuwe wereldwijnen. Deze wijnen konden vanaf de begindagen op veel bijval rekenen bij de klanten, vooral in het noorden van het land nog net iets meer dan in het zuiden. De klanten houden van de fruitige en aromatische wijnen, van hun evenwicht en hun finesse. Ze worden ook zeer op prijs gesteld omwille van hun zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding. Beetje bij beetje maakten de Zuid-Afrikaanse wijnen hun opwachting op de Belgische tafels en de verkoop stijgt nog steeds.

Voortdurende kwaliteitsverbetering

De consument heeft vanaf het prille begin vertrouwen in de wijnen van Zuid-Afrika. Dit vertrouwen werd beloond met een voortdurende kwaliteitsverbetering van de wijnen dankzij een sterke evolutie van de productietechnieken op enkele jaren tijd. Er groeien nu druiven van prima kwaliteit doordat de wijnstokken tot in de puntjes worden verzorgd. Ook de vinificatietechnieken zijn sterk gemoderniseerd, net als de kwaliteitscontrole.  Hiervan getuigt de evolutie van wijnhuizen zoals De Wetshof en Jordan, die gebruik konden maken van hun aangegroeide kennis door vandaag wijnen van zeer grote finesse aan te bieden. Een even indrukwekkend voorbeeld van de Zuid-Afrikaanse kwaliteit is zonder twijfel Delaire Graff Estate Als eigenaar van een toonaangevend diamantbedrijf weet Laurence Graff wat perfectie is en hoe het na te streven. Voor zijn wijndomein bedacht hij een innoverend concept die de bezoeker zou onderdompelen in een ongekende wereld van raffinement en verwondering.

 

Toon items...

Chili

De wijnbouw in Chili gaat terug tot de kolonisatie van Zuid-America door de “conquistadores”. De missionarissen brachten wijnstokken mee (officieel) om miswijn te kunnen maken en indianen te kunnne bekeren. Van deze weinig kwalitatieve druivensoorten blijft vandaag nog de Mission over in Maule Valley.

Tegen het midden van de 19e eeuw begon de Chileense economie te ‘boomen’ en met de industriële ontwikkeling van Chili kwam er ook inlandse vraag naar wijn. De rijke industriëlen en landeigenaren begonnen ook te reizen naar Europa en wilden net als de Franse aristocratie wijndomeinen bezitten. Daarom werden Franse druivenstokken geïmporteerd. Chili is tot nu toe, door zijn geïsoleerde ligging, gevrijwaard gebleven van philoxera. Daardoor staan er nog hoofdzakelijk wijngaarden met originele vitis vinifera wortelstokken.

In het begin van de jaren 1980 arriveerde Miguel Torres in Chili en begon als 1e in een lange reeks van Europese wijnmakers met moderne wijnbouw in Chili (Curico Valley).
Mede door de technologische vooruitgang, stijgende kwaliteit en goede prijzen kent Chili de laatste 20 jaar een ongeziene toename van de export.

 

Klimaat en geografie

Chili is een (4275 km)lange en (max. 350 km) smalle landstrook die aan 4 kanten begrensd wordt door een natuurlijke barrière: - in het Westen de (koude) Stille Oceaan (ook Pacific of Grote Oceaan genoemd). - in het Oosten de hoge toppen van de Andes (grens met Argentinië) - in het Noorden de Atacama woestijn - in het Zuiden de ijsvelden van Patagonië Hierdoor kent het land bijna geen geïmporteerde ziektes en plagen (heel strenge controle op het binnenbrengen van verse producten): geen philoxera, geen valse meeldauw, oïdium enz.

In dwarsdoorsnede wordt de geologie gekenmerkt door een smalle kuststrook, een voorgebergte van de Andes, de Centrale Vallei en de (westelijke) flanken van de Andes. De meeste land- en wijnbouw is geconcentreerd in de warme centrale vallei. De tendens is om de wijnbouw te verplaatsen naar koelere regio’s (hoger, dichter tegen de oceaan of zuidelijker) om meer elegantie te verkrijgen.

Het klimaat in het centrum van het land is warm Mediterraan, heet in het Noorden en koel tot koud in het Zuiden. Twee factoren hebben een matigende invloed op het klimaat in het centrum van het land: de koude Humbold stroom in de oceaan en de koude luchtstromen uit de Andes.

 

Druivensoorten

  • Alle internationale druivensoorten met een overwicht aan Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc.
  • Hierin komt stilaan meer variatie met veelbelovende Syrah en optioneel Riesling, Viognier, Gewurztraminer en Pinot Noir op zeer specifieke, koele locaties.
  • Herontdekking van oude Carignan uit Maule Valley
  • Emblematische druivensoort van Chili is natuurlijk Carmenère:

Carmenère is een Franse druif met oorsprong in het Zuid-Westen van Frankrijk en maakte deel uit van het klassieke areaal van Bordeaux. Na de druifluisplaag in de 19e eeuw werd de Franse wijngaard herplant met resistente Amerikaanse wortelstokken, maar Carmenère werd niet her aangeplant. Tot aan het begin van de jaren '90 van de 20e eeuw bleef men denken dat de Carménère was uitgeroeid.

In het verleden vond men al dat de Chileense Merlot een ietwat wrange bijsmaak had, die niet aan de merlot toebehoorde. Bovendien verliep de rijping van de druiven in eenzelfde wijngaard niet gelijkmatig. Een Franse ampelograaf (Jean-Michel Boursiquot) ging op onderzoek uit en ontdekte het volgende: de Chileense wijnboeren hadden, zonder het zelf te weten, de druiven van de Merlot en de Carménère gemengd geplant staan, denkende dat het volledig om de Merlot ging. Na de ontdekking begon men de Carménère weer te scheiden van de overige druiven en rijper te oogsten.

Carmenère is laat rijp en wordt getypeerd door aroma’s van zwart bessenfruit (cassis en braambessen), peper en zachte kruidigheid. Soms wat vegetaal.

 

Toon items...

Aanvullende informatie

  • Land Zuid-Afrika
  • Herkomst Western Cape
  • Herkomst Benaming Cape Point
  • Producent Cape Point Vineyards
  • Druivensoorten Sauvignon Blanc, Semillion
  • Type Wit
  • Mixology

    The wine displays a complex array of Stone fruit, floral notes, limes, grapefruit and spicy
    oak. The palate is rich, seductive and exotic while still retaining the characteristic Cape
    Point mineral edge.”

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 7.0
  • AFMETINGEN 25,0 x 17,0 x 32,0
  • Alcohol grade 14.0

Aanvullende informatie

  • Land Zuid-Afrika
  • Herkomst Western Cape
  • Herkomst Benaming Cape Point
  • Producent Cape Point Vineyards
  • Druivensoorten Chardonnay
  • Type Wit
  • Mixology

    The wine shows a complex array of citrus, apricot, oatmeal and honey flavours with strong
    minerality and subtle spicy oak.”

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 7.0
  • AFMETINGEN 25,0 x 17,0 x 32,0
  • Alcohol grade 13.0

Aanvullende informatie

  • Land Zuid-Afrika
  • Herkomst Western Cape
  • Herkomst Benaming Cape Point
  • Producent Cape Point Vineyards
  • Druivensoorten Sauvignon Blanc
  • Type Wit
  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 7.0
  • AFMETINGEN 25,0 x 17,0 x 32,0
  • Alcohol grade 13.5

Aanvullende informatie

  • Land Zuid-Afrika
  • Herkomst Western Cape
  • Herkomst Benaming Cape Point
  • Producent Cape Point Vineyards
  • Druivensoorten Sauvignon Blanc
  • Type Wit
  • Mixology

    “The wine is layered with a combination of Cape gooseberries, white grapefruit and a hint of fynbos. The rich and textured palate is focused with a steely minerality and fresh and vibrant acidity.”

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 7.0
  • AFMETINGEN 25,0 x 17,0 x 32,0
  • Awards 93 Points Tim Atkin SA Report 2017
  • Alcohol grade 13.5

Aanvullende informatie

  • Land Zuid-Afrika
  • Herkomst Benaming Cape Point
  • Producent Cape Point Vineyards
  • Druivensoorten Sauvignon Blanc
  • Type Wit
  • Mixology

    "The wine shows a complex array of passion fruit and guava combined with citrus elements whilst remaining fresh and vibrant on the palate”

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 7.0
  • AFMETINGEN 25,0 x 17,0 x 32,0
  • Alcohol grade 13.5

Aanvullende informatie

  • Land Australië
  • Herkomst Victoria
  • Herkomst Benaming South Eastern Australia
  • Producent M. Chapoutier
  • Druivensoorten Shiraz / Syrah
  • Type Rood
  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 7.0
  • BARCODE VERPAKKING 19327967001313
  • BARCODE EENHEID 9327967001316
  • AFMETINGEN 25,0 x 17,0 x 32,0
  • Alcohol grade 13,5

Aanvullende informatie

  • Land Australië
  • Herkomst Victoria
  • Herkomst Benaming South Eastern Australia
  • Producent M. Chapoutier
  • Druivensoorten Shiraz / Syrah
  • Type Rood
  • Bewaarpotentie tot 20 jaar
  • Mixology

    Colour: deep magenta. 

    Nose: complex aromas of red berries and spices.

    Palate: this wine has an outstanding elegance and power, combining minerality and precision, perfectly reflecting the Terroir of Heathcote.

    The wine will benefit from another 2 to 3 years in bottle and can be cellared for 20 years.

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 7.0
  • AFMETINGEN 25,0 x 17,0 x 32,0
  • Alcohol grade 13,5

Aanvullende informatie

  • Land Australië
  • Herkomst Victoria
  • Herkomst Benaming Heathcote
  • Producent M. Chapoutier
  • Druivensoorten Shiraz / Syrah
  • Type Rood
  • Bewaarpotentie meer dan 10 jaar
  • Mixology

    Colour: deep ruby colour.

    Nose: redcurrant, leather, red crushed berries with a hint of toffee, incense and curry.

    Palate: this is a powerful and generous wine expressing itself with delicacy thanks to a very delicate tannic structure. Intense fl avors of ripe fruits and spices combined to a fi ne acidity – a hyphen between richness and strength refl ecting perfectly the terroir of Heathcote.

    Recommended food pairing: grilled lamb chops.

    Serving temperature: 15-16°C

    Sommelier’s recommendation: we suggest to serve one hour after opening.

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 7.0
  • BARCODE VERPAKKING 19327967002334
  • BARCODE EENHEID 9327967002337
  • AFMETINGEN 25,0 x 17,0 x 32,0
  • Alcohol grade 14,5

Aanvullende informatie

  • Land Australië
  • Herkomst Victoria
  • Herkomst Benaming South Eastern Australia
  • Producent M. Chapoutier
  • Druivensoorten Shiraz / Syrah
  • Type Rood
  • Bewaarpotentie meer dan 6 jaar
  • Mixology

    Colour: dark red colour.
    Nose: complex nose of black fruits (cheery, blackberry) with hints of tobacco (havana cigar).
    Palate: aromas of black fruits and liquorice with supple and delicate tannins.

    Recommended food pairing: grilled meat. 

    Serving temperature: 15-16°C

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 7.0
  • BARCODE VERPAKKING 19327967001931
  • BARCODE EENHEID 9327967001934
  • AFMETINGEN 25,0 x 17,0 x 32,0
  • Alcohol grade 14,5

Aanvullende informatie

  • Land Australië
  • Herkomst Victoria
  • Herkomst Benaming South Eastern Australia
  • Producent M. Chapoutier
  • Druivensoorten Shiraz / Syrah
  • Type Rood
  • Bewaarpotentie meer dan 3 jaar
  • Mixology

    Colour: pale gold colour. 

    Nose: fresh crisp and fruity with stone fruit in abundance.

    Palate: supple and fresh attack, with great minerality and fruit weight.

    Recommended food pairing: grill sea bream.

    Serving temperature: 10-12°C

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 7.0
  • BARCODE VERPAKKING 03391180003606
  • BARCODE EENHEID 3391180003590
  • AFMETINGEN 25,0 x 17,0 x 32,0
  • Alcohol grade 14,5
Pagina 1 van 14