Nieuwe Wereld

Subcategorieën

Australië

Australië is onderverdeeld in vier grote wijnregio's:West-Australia, South-Australia, Victoria en New South Wales, waarvan de laatste drie de belangrijkste zijn. Australië is een groot continent. Er zijn veel verschillende klimaten en bodemsoorten.
De wijnmakers maken dus veel verschillende typen en stijlen van wijn.

Geschiedenis van de wijnbouw in Australië

  • 1788 De eerste vloot met Engelse kolonisten had wijnstokken aan boord.
  • 1803 In de Sydney Gazette staat ´Een methode om een stuk land geschikt te maken als wijngaard´. De start van wijnbouw als broodwinning.
  • 1828 New South Wales plant de eerste wijnstokken bij Dalwood.New South Wales had toen nog de centrale positie, die South Australia inmiddels heeft overgenomen.
  • 1841 Duitse kolonisten beginnen in Barossa Valley met wijnbouw.
  • 1855 Een Australische wijn wordt aan Napoleon III geserveerd op het slotdiner van de wereldtentoonstelling in Parijs.
  • 1875 Victoria,wat toen nog zo groot was als New South Wales en South Australia,werd bijna helemaal verwoest door de Phylloxera druifluis. Nu is dit het minst grote gebied.
  • 1893 De Australische wijnbouw zakt langzaam in tot na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Enerzijds vanwege de druifluis, anderzijds vanwege de bankcrisis in 1893.
  • 1951 Penfolds' eerste Grange Hermitage wordt gemaakt door Max Schubert.
  • 1960 Vanaf deze tijd gaat het met de ontwikkelingen in de technologie van de wijnbouw enorm vooruit.
  • 1962 De directie van Penfolds besluit officieel om jaarlijks de Grange te produceren.

Belangrijke druivenrassen en productie

• Verdeling druivenrassen: 43% rood en 57% wit.
• Het belangrijkste witte druivenras is Chardonnay, gevolgd door Riesling en op de derde plaats Sémillon.
• Wat betreft de rode druivenrassen zijn de Shiraz en de Cabernet Sauvignon het meest geliefd.
• In de jaren '90 worden de Grenache en Mourvèdre herontdekt.
• Uitbreiding van de wijngaarden geschiedt in koelere gebieden.
• De nieuw aangeplante druivenrassen zijn voornamelijk edele druivenrassen zoals Chardonnay en Cabernet Sauvignon, dit is ook de tendens.
• Er worden minder zoete wijnen geproduceerd. Overgang naar droge kwaliteitswijn.
• Australië heeft een bijzonder goed vermogen om druiven uit verschillende gebieden te assembleren, waaruit uitzonderlijk goede wijnen ontstaan, hetgeen voor wijnmakers in de 'oude wereld' onmogelijk lijkt.
• Negende wijnproducent van de wereld.
• Oppervlak wijngaarden: 80.000 hectare.
• Jaarlijkse wijnproductie: 6 miljoen hectoliter.
• Export: 32%.
• Binnenlands consumptief verbruik per capita: 18 liter per jaar.

Toon items...

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika produceert al meer dan 350 jaar wijn, maar de massale uitvoer van de productie naar de rest van de wereld is slechts een twintigtal jaar geleden begonnen. Het was ongeveer op het moment dat Nelson Mandela tot president werd verkozen in 1994. Zuid-Afrika werd een democratie, stelde zich open voor de wereld en zag de interesse voor haar producten alleen nog maar stijgen. De bloei van de Zuid-Afrikaanse wijn ontging dan ook niet aan Vineplus nv, die  zich al 14 jaar onderscheidt als pionier in nieuwe wereldwijnen. Deze wijnen konden vanaf de begindagen op veel bijval rekenen bij de klanten, vooral in het noorden van het land nog net iets meer dan in het zuiden. De klanten houden van de fruitige en aromatische wijnen, van hun evenwicht en hun finesse. Ze worden ook zeer op prijs gesteld omwille van hun zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding. Beetje bij beetje maakten de Zuid-Afrikaanse wijnen hun opwachting op de Belgische tafels en de verkoop stijgt nog steeds.

Voortdurende kwaliteitsverbetering

De consument heeft vanaf het prille begin vertrouwen in de wijnen van Zuid-Afrika. Dit vertrouwen werd beloond met een voortdurende kwaliteitsverbetering van de wijnen dankzij een sterke evolutie van de productietechnieken op enkele jaren tijd. Er groeien nu druiven van prima kwaliteit doordat de wijnstokken tot in de puntjes worden verzorgd. Ook de vinificatietechnieken zijn sterk gemoderniseerd, net als de kwaliteitscontrole.  Hiervan getuigt de evolutie van wijnhuizen zoals De Wetshof en Jordan, die gebruik konden maken van hun aangegroeide kennis door vandaag wijnen van zeer grote finesse aan te bieden. Een even indrukwekkend voorbeeld van de Zuid-Afrikaanse kwaliteit is zonder twijfel Delaire Graff Estate Als eigenaar van een toonaangevend diamantbedrijf weet Laurence Graff wat perfectie is en hoe het na te streven. Voor zijn wijndomein bedacht hij een innoverend concept die de bezoeker zou onderdompelen in een ongekende wereld van raffinement en verwondering.

 

Toon items...

Chili

De wijnbouw in Chili gaat terug tot de kolonisatie van Zuid-America door de “conquistadores”. De missionarissen brachten wijnstokken mee (officieel) om miswijn te kunnen maken en indianen te kunnne bekeren. Van deze weinig kwalitatieve druivensoorten blijft vandaag nog de Mission over in Maule Valley.

Tegen het midden van de 19e eeuw begon de Chileense economie te ‘boomen’ en met de industriële ontwikkeling van Chili kwam er ook inlandse vraag naar wijn. De rijke industriëlen en landeigenaren begonnen ook te reizen naar Europa en wilden net als de Franse aristocratie wijndomeinen bezitten. Daarom werden Franse druivenstokken geïmporteerd. Chili is tot nu toe, door zijn geïsoleerde ligging, gevrijwaard gebleven van philoxera. Daardoor staan er nog hoofdzakelijk wijngaarden met originele vitis vinifera wortelstokken.

In het begin van de jaren 1980 arriveerde Miguel Torres in Chili en begon als 1e in een lange reeks van Europese wijnmakers met moderne wijnbouw in Chili (Curico Valley).
Mede door de technologische vooruitgang, stijgende kwaliteit en goede prijzen kent Chili de laatste 20 jaar een ongeziene toename van de export.

 

Klimaat en geografie

Chili is een (4275 km)lange en (max. 350 km) smalle landstrook die aan 4 kanten begrensd wordt door een natuurlijke barrière: - in het Westen de (koude) Stille Oceaan (ook Pacific of Grote Oceaan genoemd). - in het Oosten de hoge toppen van de Andes (grens met Argentinië) - in het Noorden de Atacama woestijn - in het Zuiden de ijsvelden van Patagonië Hierdoor kent het land bijna geen geïmporteerde ziektes en plagen (heel strenge controle op het binnenbrengen van verse producten): geen philoxera, geen valse meeldauw, oïdium enz.

In dwarsdoorsnede wordt de geologie gekenmerkt door een smalle kuststrook, een voorgebergte van de Andes, de Centrale Vallei en de (westelijke) flanken van de Andes. De meeste land- en wijnbouw is geconcentreerd in de warme centrale vallei. De tendens is om de wijnbouw te verplaatsen naar koelere regio’s (hoger, dichter tegen de oceaan of zuidelijker) om meer elegantie te verkrijgen.

Het klimaat in het centrum van het land is warm Mediterraan, heet in het Noorden en koel tot koud in het Zuiden. Twee factoren hebben een matigende invloed op het klimaat in het centrum van het land: de koude Humbold stroom in de oceaan en de koude luchtstromen uit de Andes.

 

Druivensoorten

  • Alle internationale druivensoorten met een overwicht aan Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc.
  • Hierin komt stilaan meer variatie met veelbelovende Syrah en optioneel Riesling, Viognier, Gewurztraminer en Pinot Noir op zeer specifieke, koele locaties.
  • Herontdekking van oude Carignan uit Maule Valley
  • Emblematische druivensoort van Chili is natuurlijk Carmenère:

Carmenère is een Franse druif met oorsprong in het Zuid-Westen van Frankrijk en maakte deel uit van het klassieke areaal van Bordeaux. Na de druifluisplaag in de 19e eeuw werd de Franse wijngaard herplant met resistente Amerikaanse wortelstokken, maar Carmenère werd niet her aangeplant. Tot aan het begin van de jaren '90 van de 20e eeuw bleef men denken dat de Carménère was uitgeroeid.

In het verleden vond men al dat de Chileense Merlot een ietwat wrange bijsmaak had, die niet aan de merlot toebehoorde. Bovendien verliep de rijping van de druiven in eenzelfde wijngaard niet gelijkmatig. Een Franse ampelograaf (Jean-Michel Boursiquot) ging op onderzoek uit en ontdekte het volgende: de Chileense wijnboeren hadden, zonder het zelf te weten, de druiven van de Merlot en de Carménère gemengd geplant staan, denkende dat het volledig om de Merlot ging. Na de ontdekking begon men de Carménère weer te scheiden van de overige druiven en rijper te oogsten.

Carmenère is laat rijp en wordt getypeerd door aroma’s van zwart bessenfruit (cassis en braambessen), peper en zachte kruidigheid. Soms wat vegetaal.

 

Toon items...

Aanvullende informatie

  • Land Zuid-Afrika
  • Herkomst Robertson
  • Producent De Wetshof
  • Druivensoorten Chardonnay
  • Type Wit
  • Bewaarpotentie Meer dan 8 jaar
  • Mixology

    Strogeel. Stevige doch ingetogen geur van Chardonnay, complex na walsen, krachtig gebald doch uiterst elegant en fris. Volle smaak, elegant en goed ondersteunend hout dat niet overheerst, frisse zuren, stijlvol chardonnayfruit, lichte zweem van exotisch fruit, mooie structuur, klassieke ‘Europese’ stijl. Een lang, complex afdronk. Klasse wijn!

    Uitstekend bij kip, salades en bij kalfsvlees.

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 10
  • BARCODE VERPAKKING 6004635000146
  • BARCODE EENHEID 6004635000149
  • AFMETINGEN 33,5 x 27,5 x 20,0
  • Alcohol grade 14

Aanvullende informatie

  • Land Zuid-Afrika
  • Herkomst Robertson
  • Producent De Wetshof
  • Druivensoorten Chardonnay
  • Type Wit
  • Bewaarpotentie Binnen de 5 jaar
  • Mixology

    Strogeel van kleur met aantrekkelijke discrete geur met aroma’s van amandel en boter. Dit is een heel discrete en elegante, fijne wijn. Heel fijne zuren met aroma’s van gist en noten. Lange en fijne afdronk.

    Uitstekend bij gerechten met gegrilde vis, salades, en andere lichte gerechten.

     

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 8,8
  • BARCODE VERPAKKING 16004635000221
  • BARCODE EENHEID 6004635000224
  • AFMETINGEN 30,0 x 26,5 x 18,0
  • Alcohol grade 14

Aanvullende informatie

  • Land Zuid-Afrika
  • Herkomst Robertson
  • Producent De Wetshof
  • Druivensoorten Chardonnay
  • Type Wit
  • Bewaarpotentie Meer dan 5 jaar
  • Mixology

    Strogeel van kleur met een geur van mineraal met aroma’s van gist. Dit is een hele discrete wijn. Heel discreet, zeer elegant, nootachtig, amandel en mineralen. Heel fijn. Heel lange afdronk gedragen door mooie zuren.

    Uitstekend bij geroosterd piepkuiken met chutney van ananas, limoen en vanille.

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 8,8
  • BARCODE VERPAKKING 6004635000269
  • BARCODE EENHEID 6004635000262
  • AFMETINGEN 30,0 x 26,5 x 18,0
  • Alcohol grade 13,5

Aanvullende informatie

  • Land Zuid-Afrika
  • Herkomst Robertson
  • Producent De Wetshof
  • Druivensoorten Chardonnay
  • Type Wit
  • Bewaarpotentie Binnen de 3 jaar
  • Mixology

    Lichte, helder strogele kleur. Fijne aroma's van passievrucht, pistache en rijpe mango. Goede mondvulling met strakke onderliggende zuren die de wijn elegant en levendig houden. Medium lang en intense afdronk. 

    Uitstekend bij koud gerookte zalm met gravlax, op z'n vel gebakken kabeljauw met lichte botersaus, gegrilde gamba's met look.

  • CORK Schroefdop
  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 8
  • BARCODE VERPAKKING 16004635000658
  • BARCODE EENHEID 6004635000651
  • AFMETINGEN 25,0 x 17,0 x 32,0
  • Alcohol grade 13

Aanvullende informatie

  • Land Zuid-Afrika
  • Herkomst Robertson
  • Producent De Wetshof
  • Druivensoorten Cabernet Sauvignon, Merlot
  • Type Rood
  • Bewaarpotentie Binnen de 5 jaar
  • Mixology

    Robijnrood met gemiddelde concentratie. Zwarte bessen, frambozen, toetsen van koffie en hout. Heerlijke smaak van rijpe pruimen, zwarte bessen, gebrande koffie, chocolade en een lichte kruidigheid. Gemiddeld lange afdronk. 

    Uitstekend bij gegrild vlees, gemarineerde kalkoen, salade met gerookte eendeborst. 

  • CORK Schroefdop
  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 7,65
  • BARCODE VERPAKKING 16004635000665
  • BARCODE EENHEID 6004635000668
  • AFMETINGEN 23,5 x 16,0 x 30,0
  • Alcohol grade 13,5

Aanvullende informatie

  • Land Zuid-Afrika
  • Herkomst Stellenbosch
  • Producent Boschendal
  • Druivensoorten Cabernet Sauvignon, Shiraz / Syrah
  • Type Rood
  • Bewaarpotentie meer dan 5 jaar
  • Mixology

    Voor deze wijn werden de Shiraz druiven geselecteerd van wijngaarden in Stellenbosch en Paarl, hoofdzakelijk van de Helderberg en Simonsberg regio. De Cabernet komt van de koele maritieme Faure regio en uit Agter Paarl.

    Kleur: Donker rood met paarse schittering

    Geur: rijp rood fruit met toetsen peper en cederhout

    Smaak: Vlezige wijn met goede structuur van rijpe tannines

    Afdronk: Langgerekt met getoaste toetsen

    Wijn/Spijs: Gegrilde "côte à l'os" met bearnaisesaus

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 7,5
  • BARCODE VERPAKKING 16001660003838
  • BARCODE EENHEID 6001660003855
  • AFMETINGEN 26,0 x 18,0 x 31,1
  • Alcohol grade 14

Aanvullende informatie

  • Land Zuid-Afrika
  • Herkomst Stellenbosch
  • Producent Boschendal
  • Druivensoorten Shiraz / Syrah
  • Type Rood
  • Bewaarpotentie binnen de 5 jaar
  • Mixology

    (EN) Dark ruby with a vibrant pink rim. Generous red fruit with hints of cassis and pepper on the nose. Sumptuous entry with concentrated mulberry and fleshy plum fruit and white pepper well integrated with oak spice intrigue to the long succulent fruity finish. Soft ripe tannins give fullness and richness to the wine making it exceptionally easy to drink, whilst still retaining structure to support at least 5 years in the bottle.

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 7,5
  • BARCODE VERPAKKING 16001660001445
  • BARCODE EENHEID 6001660001714
  • AFMETINGEN 26,0 x 18,0 x 31,0
  • Awards 2009 vintage: Silver medal at International Wine & Spirit Competition
  • Alcohol grade 14

Aanvullende informatie

  • Land Zuid-Afrika
  • Herkomst Stellenbosch
  • Producent Boschendal
  • Druivensoorten Chardonnay
  • Type Wit
  • Mixology

    (EN) This bold statement wine is big on aroma and flavours, combining a lemony, cinnamon, nutmeg nose with zesty citrus and ripe tropical fruit on the palate. Well balanced the soft, buttery character; from barrel fermentation and maturation adds to the complexity and roundness of the wine. Ideally served with fish and shellfish, poultry and soft cheeses, this wine also complements rich, creamy sauces. 

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 7,91
  • BARCODE VERPAKKING 16001660003821
  • BARCODE EENHEID 6001660003824
  • AFMETINGEN 26,3 x 18,0 x 30,2
  • Alcohol grade 14,0

Aanvullende informatie

  • Land Zuid-Afrika
  • Herkomst Stellenbosch
  • Producent Boschendal
  • Druivensoorten Merlot
  • Type Rood
  • Mixology

    Aantrekkelijk robijnrode kleur. In de geur rijpe aroma’s van moerbeien, donker chocolade en zachte vanilletonen. In de smaak ook weer de moerbeien, maar dit keer de meer levendige rode variant, vergezeld door elegante tannines, kruidige houttonen en vers gemalen koffie.
    Zachte afdronk.

    Op dronk en nog 4-7 jaar na het oogstjaar te bewaren

    Wijn/Spijs: Uitstekend bij kalfsvlees, eend, en geroosterde lamsbouten.

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 7,5
  • BARCODE VERPAKKING 16001660004446
  • BARCODE EENHEID 6001660004623
  • AFMETINGEN 26,0 x 18,0 x 31,0
  • Alcohol grade 14,0

Aanvullende informatie

  • Land Zuid-Afrika
  • Herkomst Stellenbosch
  • Producent Boschendal
  • Druivensoorten Shiraz / Syrah
  • Type Rood
  • Mixology

    (EN) This wine is an excellent combination of all things dark red, purple and black. The primary impression on the nose is that of ripe red fruit, plums and cherries, with the background filled with vibrant brown oak spice. The palate is still very young and lively, brilliantly combining the elegant and juicy fruit of the Shiraz with the more masculine firmness and length of the Cabernet Sauvignon. A seamless integration of oak spice and oak tannin adds real depth and complexity to the wine.

  • CORK Schroefdop
  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 8,85
  • BARCODE VERPAKKING 16001660001070
  • BARCODE EENHEID 6001660001059
  • AFMETINGEN 27,0 x 18,0 x 30,8
  • Alcohol grade 14,5
Pagina 10 van 11