Nieuwe Wereld

Subcategorieën

Australië

Australië is onderverdeeld in vier grote wijnregio's:West-Australia, South-Australia, Victoria en New South Wales, waarvan de laatste drie de belangrijkste zijn. Australië is een groot continent. Er zijn veel verschillende klimaten en bodemsoorten.
De wijnmakers maken dus veel verschillende typen en stijlen van wijn.

Geschiedenis van de wijnbouw in Australië

  • 1788 De eerste vloot met Engelse kolonisten had wijnstokken aan boord.
  • 1803 In de Sydney Gazette staat ´Een methode om een stuk land geschikt te maken als wijngaard´. De start van wijnbouw als broodwinning.
  • 1828 New South Wales plant de eerste wijnstokken bij Dalwood.New South Wales had toen nog de centrale positie, die South Australia inmiddels heeft overgenomen.
  • 1841 Duitse kolonisten beginnen in Barossa Valley met wijnbouw.
  • 1855 Een Australische wijn wordt aan Napoleon III geserveerd op het slotdiner van de wereldtentoonstelling in Parijs.
  • 1875 Victoria,wat toen nog zo groot was als New South Wales en South Australia,werd bijna helemaal verwoest door de Phylloxera druifluis. Nu is dit het minst grote gebied.
  • 1893 De Australische wijnbouw zakt langzaam in tot na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Enerzijds vanwege de druifluis, anderzijds vanwege de bankcrisis in 1893.
  • 1951 Penfolds' eerste Grange Hermitage wordt gemaakt door Max Schubert.
  • 1960 Vanaf deze tijd gaat het met de ontwikkelingen in de technologie van de wijnbouw enorm vooruit.
  • 1962 De directie van Penfolds besluit officieel om jaarlijks de Grange te produceren.

Belangrijke druivenrassen en productie

• Verdeling druivenrassen: 43% rood en 57% wit.
• Het belangrijkste witte druivenras is Chardonnay, gevolgd door Riesling en op de derde plaats Sémillon.
• Wat betreft de rode druivenrassen zijn de Shiraz en de Cabernet Sauvignon het meest geliefd.
• In de jaren '90 worden de Grenache en Mourvèdre herontdekt.
• Uitbreiding van de wijngaarden geschiedt in koelere gebieden.
• De nieuw aangeplante druivenrassen zijn voornamelijk edele druivenrassen zoals Chardonnay en Cabernet Sauvignon, dit is ook de tendens.
• Er worden minder zoete wijnen geproduceerd. Overgang naar droge kwaliteitswijn.
• Australië heeft een bijzonder goed vermogen om druiven uit verschillende gebieden te assembleren, waaruit uitzonderlijk goede wijnen ontstaan, hetgeen voor wijnmakers in de 'oude wereld' onmogelijk lijkt.
• Negende wijnproducent van de wereld.
• Oppervlak wijngaarden: 80.000 hectare.
• Jaarlijkse wijnproductie: 6 miljoen hectoliter.
• Export: 32%.
• Binnenlands consumptief verbruik per capita: 18 liter per jaar.

Toon items...

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika produceert al meer dan 350 jaar wijn, maar de massale uitvoer van de productie naar de rest van de wereld is slechts een twintigtal jaar geleden begonnen. Het was ongeveer op het moment dat Nelson Mandela tot president werd verkozen in 1994. Zuid-Afrika werd een democratie, stelde zich open voor de wereld en zag de interesse voor haar producten alleen nog maar stijgen. De bloei van de Zuid-Afrikaanse wijn ontging dan ook niet aan Vineplus nv, die  zich al 14 jaar onderscheidt als pionier in nieuwe wereldwijnen. Deze wijnen konden vanaf de begindagen op veel bijval rekenen bij de klanten, vooral in het noorden van het land nog net iets meer dan in het zuiden. De klanten houden van de fruitige en aromatische wijnen, van hun evenwicht en hun finesse. Ze worden ook zeer op prijs gesteld omwille van hun zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding. Beetje bij beetje maakten de Zuid-Afrikaanse wijnen hun opwachting op de Belgische tafels en de verkoop stijgt nog steeds.

Voortdurende kwaliteitsverbetering

De consument heeft vanaf het prille begin vertrouwen in de wijnen van Zuid-Afrika. Dit vertrouwen werd beloond met een voortdurende kwaliteitsverbetering van de wijnen dankzij een sterke evolutie van de productietechnieken op enkele jaren tijd. Er groeien nu druiven van prima kwaliteit doordat de wijnstokken tot in de puntjes worden verzorgd. Ook de vinificatietechnieken zijn sterk gemoderniseerd, net als de kwaliteitscontrole.  Hiervan getuigt de evolutie van wijnhuizen zoals De Wetshof en Jordan, die gebruik konden maken van hun aangegroeide kennis door vandaag wijnen van zeer grote finesse aan te bieden. Een even indrukwekkend voorbeeld van de Zuid-Afrikaanse kwaliteit is zonder twijfel Delaire Graff Estate Als eigenaar van een toonaangevend diamantbedrijf weet Laurence Graff wat perfectie is en hoe het na te streven. Voor zijn wijndomein bedacht hij een innoverend concept die de bezoeker zou onderdompelen in een ongekende wereld van raffinement en verwondering.

 

Toon items...

Chili

De wijnbouw in Chili gaat terug tot de kolonisatie van Zuid-America door de “conquistadores”. De missionarissen brachten wijnstokken mee (officieel) om miswijn te kunnen maken en indianen te kunnne bekeren. Van deze weinig kwalitatieve druivensoorten blijft vandaag nog de Mission over in Maule Valley.

Tegen het midden van de 19e eeuw begon de Chileense economie te ‘boomen’ en met de industriële ontwikkeling van Chili kwam er ook inlandse vraag naar wijn. De rijke industriëlen en landeigenaren begonnen ook te reizen naar Europa en wilden net als de Franse aristocratie wijndomeinen bezitten. Daarom werden Franse druivenstokken geïmporteerd. Chili is tot nu toe, door zijn geïsoleerde ligging, gevrijwaard gebleven van philoxera. Daardoor staan er nog hoofdzakelijk wijngaarden met originele vitis vinifera wortelstokken.

In het begin van de jaren 1980 arriveerde Miguel Torres in Chili en begon als 1e in een lange reeks van Europese wijnmakers met moderne wijnbouw in Chili (Curico Valley).
Mede door de technologische vooruitgang, stijgende kwaliteit en goede prijzen kent Chili de laatste 20 jaar een ongeziene toename van de export.

 

Klimaat en geografie

Chili is een (4275 km)lange en (max. 350 km) smalle landstrook die aan 4 kanten begrensd wordt door een natuurlijke barrière: - in het Westen de (koude) Stille Oceaan (ook Pacific of Grote Oceaan genoemd). - in het Oosten de hoge toppen van de Andes (grens met Argentinië) - in het Noorden de Atacama woestijn - in het Zuiden de ijsvelden van Patagonië Hierdoor kent het land bijna geen geïmporteerde ziektes en plagen (heel strenge controle op het binnenbrengen van verse producten): geen philoxera, geen valse meeldauw, oïdium enz.

In dwarsdoorsnede wordt de geologie gekenmerkt door een smalle kuststrook, een voorgebergte van de Andes, de Centrale Vallei en de (westelijke) flanken van de Andes. De meeste land- en wijnbouw is geconcentreerd in de warme centrale vallei. De tendens is om de wijnbouw te verplaatsen naar koelere regio’s (hoger, dichter tegen de oceaan of zuidelijker) om meer elegantie te verkrijgen.

Het klimaat in het centrum van het land is warm Mediterraan, heet in het Noorden en koel tot koud in het Zuiden. Twee factoren hebben een matigende invloed op het klimaat in het centrum van het land: de koude Humbold stroom in de oceaan en de koude luchtstromen uit de Andes.

 

Druivensoorten

  • Alle internationale druivensoorten met een overwicht aan Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc.
  • Hierin komt stilaan meer variatie met veelbelovende Syrah en optioneel Riesling, Viognier, Gewurztraminer en Pinot Noir op zeer specifieke, koele locaties.
  • Herontdekking van oude Carignan uit Maule Valley
  • Emblematische druivensoort van Chili is natuurlijk Carmenère:

Carmenère is een Franse druif met oorsprong in het Zuid-Westen van Frankrijk en maakte deel uit van het klassieke areaal van Bordeaux. Na de druifluisplaag in de 19e eeuw werd de Franse wijngaard herplant met resistente Amerikaanse wortelstokken, maar Carmenère werd niet her aangeplant. Tot aan het begin van de jaren '90 van de 20e eeuw bleef men denken dat de Carménère was uitgeroeid.

In het verleden vond men al dat de Chileense Merlot een ietwat wrange bijsmaak had, die niet aan de merlot toebehoorde. Bovendien verliep de rijping van de druiven in eenzelfde wijngaard niet gelijkmatig. Een Franse ampelograaf (Jean-Michel Boursiquot) ging op onderzoek uit en ontdekte het volgende: de Chileense wijnboeren hadden, zonder het zelf te weten, de druiven van de Merlot en de Carménère gemengd geplant staan, denkende dat het volledig om de Merlot ging. Na de ontdekking begon men de Carménère weer te scheiden van de overige druiven en rijper te oogsten.

Carmenère is laat rijp en wordt getypeerd door aroma’s van zwart bessenfruit (cassis en braambessen), peper en zachte kruidigheid. Soms wat vegetaal.

 

Toon items...

Aanvullende informatie

  • Land Chili
  • Herkomst Casablanca Valley
  • Producent Viña Indomita
  • Druivensoorten Chardonnay
  • Type Wit
  • Mixology

    (EN) Beautiful, bright golden colour. A rich and distinct wine that boasts aroma's from mediterranean fruit (rather than tropical, like tangerine, melon, apple, and sweet pear) to butter and freshly baked bread. That fresh harmony is complemented with the toasted hints from oak and mineral notes. A young, vibrant, tasty, wide, balanced and daring wine.

    Pairs to perfection with tuna fish, salmon, conger eel, squid, king crab, chicken curry, crab cake, champignons, and béchamel sauce.

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 8
  • BARCODE VERPAKKING 17809623800383
  • BARCODE EENHEID 7809623800386
  • AFMETINGEN 28,0 x 18,0 x 31,0
  • Alcohol grade 14

Aanvullende informatie

  • Land Chili
  • Herkomst Casablanca Valley
  • Producent Viña Indomita
  • Druivensoorten Pinot Noir
  • Type Rood
  • Bewaarpotentie binnen de 3 jaar
  • Mixology

    Een wijn met een heldere, lichte kersenrode kleur. Elegante aroma's van kersen en pruimen verweven met florale toesten en eindigend op een lichte vanille geur. Fruitige aanzet met elegante zuren die mooi in evenwicht zijn met de zuivere, vlezige body. De soepele rijpe tannines geven een goede ondersteuning. Korte maar intense afdronk met terugkerende bessen en kersen aroma's.

    Uitstekend met kalfsvlees, fijne charcuterie of met gevogelte.

    Serveer rond 14-16°C.

  • CORK Schroefdop
  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 8,5
  • BARCODE VERPAKKING 17809623800550
  • BARCODE EENHEID 7809623800553
  • AFMETINGEN 25,0 x 18,0 x 31,0
  • Alcohol grade 13,5

Aanvullende informatie

  • Land Chili
  • Herkomst Casablanca Valley
  • Producent Viña Indomita
  • Druivensoorten Sauvignon Blanc
  • Type Wit
  • Bewaarpotentie binnen de 2 jaar
  • Mixology

    Heldere licht gele kleur met groene nuances. Exotische aroma's van perzik, ananas en limoen. Na walsen ook nerveuse grassige tonen. Frisse, crispy aanzet, gevolgd door een evenwichtige en ronde body. Intense, medium lange afdronk met terugkerende grassige en citrus aroma's. Verfrissend aperitief, mooie aromatische harmonie met asperges, perfect bij zomerse salades en gegrilde sardines.

  • CORK Schroefdop
  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 8,5
  • BARCODE VERPAKKING 17809623800543
  • BARCODE EENHEID 7809623800546
  • AFMETINGEN 23,5 x 15,5 x 31,5
  • Alcohol grade 13

Aanvullende informatie

  • Land Chili
  • Herkomst Central Valley
  • Producent Viña Indomita
  • Druivensoorten Carmenère
  • Type Rood
  • Mixology

    (EN) A fresh, young varietal made from grapes from the Central Valley. Intense red roby colour with some violet hues. Wildberry, truffle and violet aroma's and the signature touch of spice and grass of this rich, intense and friendly Chilean wine. Gentle tannins, no oak, just freshness and harmony. An outspoken and sincere wine that pairs well with Tex-Mex, Arabian, Chinese, Thai, Indian and Peruvian cuisine.

    Best served at 17°C

  • CORK Schroefdop
  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 7,36
  • BARCODE VERPAKKING 7809623800376
  • BARCODE EENHEID 7809623800379
  • AFMETINGEN 24,0 x 16,0 x 32,0
  • Alcohol grade 13

Aanvullende informatie

  • Land Chili
  • Herkomst Central Valley
  • Producent Viña Indomita
  • Druivensoorten Cabernet Sauvignon
  • Type Rood
  • Mixology

    (EN) A varietal made from grapes from the Central Valley. A Cabernet Sauvignon with a beautiful deep ruby red colour and delicious ripe red fruit aromas. Well integrated mouthfeel and velvety texture. Its friendly tannins and average body make it an easy-drinking wine. Forthcoming, cleanand fresh.

    Delicious with red meats and cheeses.

    Best served at 17°C 

  • CORK Schroefdop
  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 7,5
  • BARCODE VERPAKKING 7809623800482
  • BARCODE EENHEID 7809623800485
  • AFMETINGEN 24,0 x 16,0 x 31,0
  • Alcohol grade 13

Aanvullende informatie

  • Land Chili
  • Herkomst Central Valley
  • Producent Viña Indomita
  • Druivensoorten Merlot
  • Type Rood
  • Mixology

    (EN) A fresh, young varietal made from high quality grapes from the Central Valley. Intense violet red colour. Ripe red fruit aromas and a hint of spices. A medium-body Merlot representative of the variety. Nice silky, lively and honest tannins that go well with white meats, cheeses, pasta's and pizza.

  • CORK Schroefdop
  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 8
  • BARCODE VERPAKKING 7809623800799
  • BARCODE EENHEID 7809623800478
  • AFMETINGEN 25,0 x 18,0 x 31,0
  • Alcohol grade 13,5

Aanvullende informatie

  • Land Chili
  • Herkomst Central Valley
  • Producent Viña Indomita
  • Druivensoorten Chardonnay
  • Type Wit
  • Mixology

    (EN) A varietal made from grapes from the Central Valley. Golden shades with sweet, ripe and delicious aromas. Aromas reminiscent of pineapple, passion fruit, pear, melon and nectarines. Smooth, round and buttery structure. Prominent acidity that leads to a tasty, young and balanced finish. A easy drinking wine that could be enjoyed everyday.

    Delicious with meats, fish and seafood.

    Best served at 12ºC.

  • CORK Schroefdop
  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 8
  • BARCODE VERPAKKING 7809623800468
  • BARCODE EENHEID 7809623800461
  • AFMETINGEN 25,0 x 17,0 x 30,5
  • Alcohol grade 13

Aanvullende informatie

  • Land Chili
  • Herkomst Casablanca Valley
  • Producent Viña Indomita
  • Druivensoorten Gewurztraminer, Sauvignon Blanc
  • Type Zoet
  • Mixology

    (EN) Golden yellow, almost honey-like colour. White peach, white tea leaves, and litchi. Fruity and juicy mouthfeel. Expressive acidity that adds balance.

    Delicious with ripe cheeses such as blue, Brie, Camembert or Roquefort.

    Serve at 12°C.  

  • EENHEID PER VERPAKKING 18
  • BRUTO GEWICHT 17,24
  • BARCODE VERPAKKING 7809623801734
  • BARCODE EENHEID 7809623801710
  • AFMETINGEN 39,0 x 19,5 x 31,0
  • Alcohol grade 11,5

Aanvullende informatie

  • Year NV
  • Land Zuid-Afrika
  • Herkomst Stellenbosch
  • Producent Groot Geluk
  • Druivensoorten Chardonnay, Pinot Noir, Pinotage
  • Type Mousserend
  • Mixology

    Uitstekend als aperitief en bij alle feestelijke gelegenheden, maar ook bij verfijnde visgerechten en bij kreeft.

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 10
  • BARCODE VERPAKKING 16001551000878
  • BARCODE EENHEID 6001551001113
  • AFMETINGEN 33,0 x 25,0 x 19,0
  • Alcohol grade 12

Aanvullende informatie

  • Land Zuid-Afrika
  • Herkomst Stellenbosch
  • Producent Groot Geluk
  • Druivensoorten Cabernet Sauvignon
  • Type Rood
  • Mixology

    Uitstekende begeleider van rosbief, grillades van rundsvlees en bij wildbereidingen met haas, everzwijn of hinde.

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 8
  • BARCODE VERPAKKING 16009626740872
  • BARCODE EENHEID 6009626740875
  • AFMETINGEN 24,5 x 17,0 x 31,0
  • Alcohol grade 13,5
Pagina 6 van 13