Droomkasteel Castello Banfi

16 dec 2015

In de microcosmos van het Toscaanse Montalcino, bekend om zijn Brunello, baarde de familie Mariani opzien toen ze dit historische kasteel in 1978 in zijn oude glorie herstelden. Wat men toen nog niet wist was dat de pionier Castello Banfi ook zou uitgroeien tot een heuse referentie.

De gebroeders John en Harry Mariani, Amerikanen met Italiaanse roots, staken hun ambities niet onder stoelen of banken. Ze schakelden de meest vooruitstrevende technologie in om het meest traditionele product, wijn, naar een nieuw hoogtepunt te brengen. Daartoe werkten ze op een meer organische manier met ondermeer minder sulfiettoevoeging. Castello Banfi nam ook het patent op de hybride fermentatie, waarbij kuipen worden gebruikt die vervaardigd zijn uit roestvrij staal en fijne eik.

Daarnaast slaagde Banfi erin om ook inzake biodiversiteit een pioniersrol te spelen. De familie Mariani zorgde ervoor dat niet alles met wijnstokken beplant werd: rond het kasteel vinden we naast wijngaarden ook
truffelbosjes, olijfbomen, gewoon bos, graan en pruimelaars. De wijngaarden bevinden zich op de beste plaats: namelijk op de hellingen van de heuvel van Montalcino zelf. Om zeker te zijn dat men met de beste sangioveseklonen werkt, wordt er samengewerkt met meerdere universiteiten.

Het kasteelgebouw werd met respect voor de tradities en cultuur gerestaureerd in Toscaanse stijl. Het gebouw is echter niet louter voor het oog bedoeld. ‘Il Borgo’, of ‘het dorp’ zoals de familie haar kasteel noemt, verbergt een indrukwekkende vatenzaal, proefruimten, gastenkamers waaronder 5 suites, een restaurant en het is grotendeels publiek toegankelijk. De gebroeders Mariani creëerden in 1978 in feite een soort oenotoerisme avant-la-lettre.

De wijnstijl van het huis is kwalitatief én toegankelijk. Om het bij de productie in Montalcino te houden: van Rosso di Montalcino klimt u op naar de Brunello di Montalcino en zo verder tot de top-cuvée’s Poggio all’Oro en het neusje van de zalm: de Poggio alle Mura. De wijnen paren generositeit en kracht aan frisheid en verfijning, jaar in, jaar uit.

 

 

Brunello Di Montalcino

  • Castello Banfi

    Genesteld tussen de rivieren Orcia en Ombrone, op de zuidelijke heuvelflanken van Montalcino ligt een uniek domein te midden van 2900ha natuurpracht, waarvan 1/3 wijngaarden te midden van uitgestrekte bossen en boomgaarden. De unieke bodem van arme klei- en kalkgesteenten met lagen gefossiliseerde schelpen in combinatie met het Toscaanse klimaat geven de wijnen van Banfi een subtiel en elegant karakter. De Brunello-wijngaarden beslaan ongeveer 170ha en liggen in de zuidelijke heuvelregio van Montalcino op 220m boven zeeniveau.